Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2013 – Elektrisk motor med lyseffekter

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Elektrisk motor med lyseffekter

OBS: Eksperimentet egner sig til 1-2 spejdere pr. motor.

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. – Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. – Multimeteret kan måle, om der er strøm i den opstilling du har lavet. I skal bruge det til at måle spændingen i et kredsløb, hvilket måles i volt (V). Sæt den sorte ledning i det midterste hul og den røde i hullet til højre. Skru derefter pilen over mod Volt-symbolet, og sæt den på tallet 2. Multimeteret kan nu måle op til 2V. Sæt multimeteret ind i et kredsløb for at måle strømmen; lad fx spidsen på den sorte ledning røre ved pluspolen på et batteri, og den røde ved minuspolen. Skru evt. pilen et tak ned, hvis der ikke vises nogen strøm. – Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

1) Klip ledningen i den rette længde. Længden skal være lidt længere end batteriets og skruens længde tilsammen (ca. 3-5 cm).

2) Afisolér ledningens ender(Se pdf for illustrationer)

3) Sæt magneten på skruehovedet. Skruen er nu magnetisk.

4) Påsæt forsigtigt skruens spidse ende på batteriets negative pol. Da skruen er magnetisk, vil den tiltrække batteriet, og derved hænger den fast. Det kan være en fordel at lave skruens spidse ende lidt flad, da den så ‘hænger’ bedre fast.

5) Læg ledningens ene ende på batteriets positive pol, og hold den fast med en finger.

6) Tag ledningens anden ende, og sæt den forsigtigt på magnetens side. Når dette gøres begynder magneten at rotere, og man kan få magneten til at rotere ret hurtigt. Hvis magneten stopper med at rotere, kan det være fordi, batteriet er opbrugt. Vær opmærksom på, at batteriets positive pol og ledningen kan blive lidt varme.

7) Byg videre på motoren ved at sætte to dioder på et knapcellebatteri. Dioderne kan kun lyse, hvis det korte ben sidder på batteriets minuspol (-) og det lange ben på batteriets pluspol (+). Når dioderne sættes på batteriet, begynder de at lyse.

8) Sæt det flade batteri og dioderne på magneten.

9) Hold ledningens ene ende på AA-batteriets positive pol, og rør forsigtigt magneten med ledningens anden ende. Magneten vil igen rotere og denne gang med et fint lysshow.

Kilde:

YouTube: http://youtu.be/py-0dVJ4K_s

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Lavet af
Louise Leth Nakskov & Christian Bloch Hansen
Deltagere
2

Flere aktiviteter

Menu