Aktivitet

Det Store Batteriprojekt 2013 – Bacon-røgelsespind

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Bacon-røgelsespind

Intet overgår duften af bacon, så hvorfor ikke bruge bacon som en røgelsespind? En sidegevinst er, at man kan spise røgelsespinden bagefter.

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. Multimeteret kan måle, om der er strøm i den opstilling du har lavet. I skal bruge det til at måle spændingen i et kredsløb, hvilket måles i volt (V). Sæt den sorte ledning i det midterste hul og den røde i hullet til højre. Skru derefter pilen over mod Volt-symbolet, og sæt den på tallet 2. Multimeteret kan nu måle op til 2V. Sæt multimeteret ind i et kredsløb for at måle strømmen; lad fx spidsen på den sorte ledning røre ved pluspolen på et batteri, og den røde ved minuspolen. Skru evt. pilen et tak ned, hvis der ikke vises nogen strøm. Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

Tape alle batterierne sammen i én lang række, så pluspol og minuspol ligger op ad hinanden. Tape en ledning med krokodillenæb fast til hver ende. Sæt de andre ender af ledningerne på multimeter. På multimeteret kan du se hvor mange volt batterierne giver tilsammen – skal give ca. 13 V, og multimeteret skal derfor stå på 20V. Skil kuglepennen ad. Nederst på en kuglepen sidder en lille fjeder. Tag fjederen ud, og stræk den ud til dobbelt længde. Læg fjederen på tallerkenen, og sæt et krokodillenæb fast til hver ende. Efter nogle få sekunder bliver fjederen meget varm. Pas på fingrene. Bliver fjederen ikke varm, så prøv at holde batterierne sammen ved at presse dem ind mod hinanden med to hænder. Læg dit stykke bacon på fjederen, og nyd duften. Når baconstykket er ved at være godt gennemstegt, kan det spises, men husk er stoppe strømmen først.

OBS:

Fjederen bliver meget varm, lad derfor være med at røre den, og lad aldrig opstillingen stå uden opsyn.

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Lavet af
Louise Leth Nakskov & Christian Bloch Hansen
Tid
15 – 30 min

Flere aktiviteter

Menu