Byspejderlivet på kursusprogrammet

Kom med på Roland1 – 761, hvor by og spejder integreres i rammerne af parker, bykirker, baggårde og brosten.

Foto: Ole Thye Gram

Kan man opleve friluftslivet, hvis omgivelserne er bygninger og lygtepæle i stedet for bakker og træer? Er et lejrbål lige så hyggeligt, hvis det er i et bålfad i en baggård? Og kan man sejle tømmerflåde, tage på orienteringsløb og få jord under neglene midt i byen? Det prøver sommerkurset Roland 1 nr. 761 at svare på. Eller rettere bevise det, for spørger man staben bag kurset, så er svaret et rungende SELVFØLGELIG.

De seneste rapporter fra korpset peger på fald i medlemstal, dog er der især i Købehavn stadigventelister hos mange af grupperne i Hafnia Distrikt. Et tegn på, at de børn og unge, der bor i byerne, har en interesse i at blive (by)spejdere.

Byløb på storbyens asfalt

På kurser, løb og lejre er byløb en klassisk aktivitet, hvor spejderne bevæger sig mellem bygninger og ud til seværdigheder og løser poster, som oftest inden hiken til centeret kommer lige bagefter. At placere spejdere i bybilledet er altså ikke ualmindeligt. Alligevel er livet på storbyens asfalt sjældent det første, der forbindes med at være spejder. Så hvorfor egentlig ikke udforske hvad en by som København har af muligheder for spejderarbejdet? Det har klanen Team KBH, der står bag Roland 1 – 761 sat sig for.

På Roland 1 – 761 integreres byspejderlivet og København i målet og rammerne for Roland 1. Her gælder det om at gribe og bruge de muligheder, byen giver, hvor deltagerne får lov at opleve og afprøve spejdermetoden i moderne rammer i parker, bykirker, baggårde, gågader og brosten. Der skal stadig arbejdes i patruljer, laves mad over bål og soves i telt. Men måske på en lidt anderledes vis, end hvis man tilbragte hele ugen på græs.

Selvfølgelig kommer vi til at lege lidt med alle klicheerne om cykler, metro og kebab (over bål), men vi har især fokus på at lade vores deltagere opleve spejderliv anno 2024. Kurset skal give helt ny inspiration, alle deltagerne kan tage med hjem. De spejdere , der er i byerne, kan tage nye ideer med tilbage til deres grupper, mens de spejdere, der ikke sædvanligvis er i byen, kan opleve spejderarbejdet fra en ny vinkel,” siger Zenia Meincke, kursusleder på Roland 1 – 761.

Det kan måske virke overvældende for spejderne at træde ind i København på deres allerførste kursus. Derfor har der i planlægningen været fokus på stadig at give plads til at udvikle de færdigheder, Roland 1 spejderne gerne skal besidde efter kurset, og sikre den gode og sjove stemning hele vejen igennem kurset.

Grønt skal der til

Alligevel, skal der ikke kun gå asfalt og mursten i kurset. Foruden tiden i København så rykker kurset efter et par dage til Saltruplejren i Nordsjælland, der kun to gange før har lagt grund til ungdomskurser – senest Diamant extrem i efteråret 2023. Lejren er et helt ideelt sted til at opnå den velkendte lejrstemning med den grønne natur ved Gribskov. Her tager programmet stadig inspiration fra det moderne spejderliv, men foregår et sted med træer, fuglefløjt og græs på knæene. På Saltruplejren bliver der plads til både fordybelse, fysisk aktivitet og en afslutning på et helt sikkert hæsblæsende kursus.

Københavnerklanen bag kurset

Ideen om at bringe erfaringerne med at være byspejder videre har været undervejs længe. Kursuslederne Zenia og Peter, samt flere af kursets øvrige stabsmedlemmer, kommer fra klanen TEAM KBH, der opstod i 2021, som siden har arbejdet stærkt sammen om bl.a. kurser, aktiviteter og ture.

Klanen opstod gennem noget så storbysk som vores fælles kærlighed til at spise sushi, og allerede kort efter vores første sushimiddag på Østerbro, har snakken om kursus i byen været oppe og vende flere gange. Nu sker det langt om længe, så energien er enormt høj!”, siger Tot , tutor på Roland 1 – 761.

Nogle af klanens medlemmer kommer fra bl.a. Rosenvænget og Borggruppen i Hafnia Distrikt, hvor byspejderlivet er en del af hverdagen i grupperne. Et byspejderliv, der blandt andet har budt på at skulle pionere på fliser i baggårde, lave kalenderaftaler med naboerne om, hvornår der må være bål, samt anvendelse af Københavns parker og udendørsområder til løb og aktiviteter.

Vi glæder os meget til at bruge alle vores erfaringer om København til at skabe et unikt, spændende og inspirerende Roland 1”, slutter en samlet stab .

Tilmeld dig Roland 1 – 761 HER >

,

Læs også

Menu